porcelan k užitku

Charakteristika výrobku užitkového porcelánu

Hovořime-li v současné době o užitkovém porcelánu, máme na mysli kategorii porcelánových výrobků sloužicich k připravě či podáváni jidel a nápojů

V zásadě se porcelánové výrobky děli na tenkostěnné a tlustostěnné.

Podle převládajiciho způsobu vytvářeni se výrobky řadi do několika skupin. Ploché výrobky točené - podšálky, taliře, kulaté misy, kompotové misky apod. Duté výrobky točené - šálky, hrnky, pohárky apod. Ploché výrobky vylévané - oválné misy, čtyřhranné misy, koše na chléb, misy na ryby, přilohové misy. Duté výrobky vylévané - polévkové a zeleninové misy, konvice, mlékovky, cukřenky, slánky, omáčniky apod. Ploché výrobky praporové - jejich vnitřni užitková plocha je zakončena většinou rovným okrajovým pásem šikmo postaveným v úhlu 0o-45o.

Ploché výrobky kupové (miskovité) - jejich užitková plocha přecházi miskovitě k okraji a okraj je popřipadě mirně zaoblen.

Hlavni a vedlejši plochy výrobků.

U plochých výrobků jsou vnitřni (užitkové) a u dutých výrobků vnějši plochy považovány za plochy hlavni. Ostatni jsou plochy vedlejši včetně dna. Sestava je sada několika výrobků stejného druhu (např. 6 šálků, 6 taliřů apod.) Souprava (přibor) je sestava výrobků do celku pro šest, dvanáct nebo i vice osob (např. jidelni, kávová, čajová, kompotová souprav apod.).

Podle velikosti se výrobky děli na: malé - do průměru 200 mm nebo objemu 0,5 litru včetně, středni - průměr od 200 do 260 mm nebo objem 0,5 až 1,5 litru včetně, velké - průměr nad 260 mm nebo objem nad 1,5 litru.

Tvary porcelánových výrobků nevznikaly samostatným vývojem, ale byly převzaty ze stolniho nádobi cinového, později kameninového či fajánsového. Jemnost porcelánové hmoty dodala předmětům charakteristickou lehkost, ladnost a eleganci. Konvice se vyvinula z vysokých džbánů s uchem zhotovených z cinu, kameniny nebo skla. Je dominujicim prvkem soupravy. Tomu musi odpovidat jeji celkové estetické i funkčni řešeni, neboť se stává špičkovým kritériem výrobni a výtvarné koncepce.

K podáváni kávy slouži konvice vysoké, čajové konvice jsou nižši a baňatějši. Podobně je charakterizován i džbán na mléko a kakao.

Mlékovka

je vlastně tvarovou zmenšeninou konvice. Postrádá však od těla odsazenou výlevku, jejiž funkci přebirá jedna nebo dvě hubičky v mistě okraje. K manipulaci s mlékovkou slouži ucho, které však neni u tohoto výrobku podminkou. Je to proto, že v mlékovce nepodáváme horké tekutiny, takže ji lze uchopit přimo za tělo. Mlékovky nejsou opatřeny vičkem.

Cukřenka

je nizká nádoba s otevřeným širokým okrajem. Ne vždy je opatřena vičkem, i když je to z hlediska hygienického nejvýhodnějši. Připadné vičko může mit knoflik nebo úchytku; použivaji se ale i vička hladká. Cukřenka mivá dvě ucha, což opět neni pravidlem.

Šálek, koflik vznikl z kameninového nádobi hrnkového tvaru. Postupně se vyvinul koflik na podáváni kávy, což je zboži tenkostěnné stejně jako šálek sloužici k servirováni čaje a lišici se od kofliku širšim, miskovitě rozšiřeným tvarem. Pro účely hromadného stravováni (tzv. hotelový porcelán) je však vhodnějši nádobi tlustostěnné, odolné proti poškozeni a déle udržujici teplotu nápoje. K piti bilé kávy nebo mléka pak slouži silnostěnný, objemově větši válcovitý hrnek.

Taliř

je nejběžnějši typ stolniho nádobi, jehož hlavnim kritériem musi být funkčnost. Z tohoto důvodu je výhodnějši taliř s praporem, za který ho lze bezpečně přenášet. Tato možnost u miskovitého (kupového) tvaru chybi. Pro velké provozy nejsou vhodné taliře s přiliš položeným praporem, neboť při skládáni na sebe nejsou vzniklé sloupce stabilni. Taliře mohou mit nesymetrický tvar. Moučnikový taliř je velký plochý taliř s rozměrnějšim zrcadlem a dvěma uchy, po- př. s reliéfnim nebo plastickými náznaky uch.

Misa

je zřejmě nejstarši typ užitkové nádoby, svým tvarem připominajici sevřené dlaně, sloužici k podáváni rozmanitých jidel. V sortimentu porcelánových výrobků se vyskytuje značné množstvi různých typů mis. Misy kulaté jsou výrobky točené sloužici k servirováni různých salátů, kompotů, ovoce apod. Mohou být mělké nebo hluboké. Patři sem též malé misky na kompot a zmrzlinu. Misy oválné slouži k podáváni přiloh, salátů, mas apod. Do této skupiny patři misy na ryby (dlouhé úzké ovály), přilohové misky, koše na chléb (širši hluboké ovály, někdy s oušky), misky na kosti (srpovitého tvaru) apod. Misy hranaté (salátové) mohou být čtyřhranné nebo trojhranné. Složi k podobným účelům jako misy oválové. Misy na noze se použivaji hlavně k úpravě čerstvého ovoce. Podnosy jsou v současné době vyráběny zřidka. Byly nahrazeny výrobky z plastických hmot. Jsou to lité ploché výrobky se zvýšeným okrajem (oválné, hranaté, kulaté), buď bez konkrétniho určeni, nebo vyráběné speciálně pod kávové, čajové nebo přátelské soupravy apod. Z hlediska estetického jsou pro servirováni značným přinosem, neboť sjednocuji danou soupravu ve stejnorodý funkčni a výtvarný celek. Z tohoto důvodu se k nim někteři výrobci opět vraceji.

Šálky na polévku jsou většinou s dvěma oušky a doplněné podšálky.

Šálky na polévku (restauračni) jsou většinou tlustostěnné s jednim uchem. Misky na polévku (bowle) jsou hluboké. Zeleninové a polévkové misy jsou rotačni, oválné nebo nesymetrické nádoby, většinou s uchy a vikem, na přenášeni a podáváni zeleninových salátů nebo polévek. Viko polévkové misy je v jednom mistě opatřeno výřezem pro naběračku. Diky svým poměrně velkým rozměrům tvoři v jidelni soupravě nosný prvek, čemuž musi odpovidat pečlivé výtvarné i funkčni řešeni.

Omáčnik

je kulatá nebo oválná hlubši nádoba na omáčku, omastek nebo šťávu. Je opatřena uchem, hubičkou k vyléváni a taliřkem. Je-li taliřek k omáčniku připojen pevně, lze omáčnik řešit bez ucha (popřipadě dvěma hubičkami), neboť manipulace s výrobkem může být prováděna prostřednictvim taliřku. Ten musi vždy přesahovat hubici výrobku, aby jim byla zachycena odkapávajici tekutina.

Hořčičnik

slouži k podáváni hořčice, kečupu nebo jiných přisad. Je to menši soudkovitá nádoba s vičkem, opatřeným jednim výřezem pro lžičku.
V případě zájmu o více informací z tohoto oboru si můžete zakoupit knihu: Modelářství.... od autora, nebo se jen dotazovat na adrese: spis.jiri@volny.cz nebo na tel. :723 391 452





Artkeramika internetový obchod
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.
ARTkeramika Tomáš Macek Eshop
Artkeramika internetový obchod