Aktuality

12. 4. 2019

Rékyéf.cz opravuje ARTkeramiku

ZA pomoci Rélyéf.cz se snažíme vydolovat, restaurovat a uložit to...

10. 5. 2018

kittec

Od 1.5.2018 jsou nové ceny na pece kittec, nestíháme opravit ceny , tak pro kontrolu nás kontaktujte.

Bůh keramiky
ARTkeramika

KVEVRI

Autor: Petr Toms

Pro některé hrnčíře je opuštění svého zaběhnutého sortimentu noční můrou. Ale co vrývá ještě hlubší vrásky do znavených tváří je změna materiálů nebo techniky vytváření. Ještě aby ne. Vždyť kompletně vybalancovat technologii, často trvá několik let a jakákoliv i drobná změna může zásadně ovlivnit celý výrobní proces. Ostatně i to je důvod vcelku neměnné nabídky na trhu s keramikou. Naše dílna se zabývá produkcí zakázkové a speciální keramiky. Také pomáháme zavádět rozličné technologie v drobných hrnčířských provozech. Toto zaměření klade vysoké nároky na znalosti materiálů, technik a pracovních postupů. Změny a úpravy technologií jsou pro nás zajímavým zpestřením a nikdy neodmítáme skutečné výzvy. Rád bych se na tomto místě podělil o zkušenosti získané na jedné velmi zajímavé zakázce.

ZADÁNÍ

Letos v lednu nás oslovila sommeliérská agentura s poptávkou, se kterou neúspěšně obcházela mnoho tuzemských hrnčíren. Jednalo se o výrobu čtyř nádob kvevri o objemu 250L. S těmito nádobami jsme měli již určité zkušenosti, takže bylo možné výrobu přislíbit. Zákazník své přání dále specifikoval. Hlavní požadavek byl na zachování původní technologie a tzv. terroiru. Ve vinařství se toto označení používá pro soubor přírodních podmínek konkrétního místa (v tomto případě jižní Moravy), které dají vzniknout nezaměnitelnému produktu - vínu. Ve vztahu k nádobám to znamenalo použít hlínu, vodu i dřevo na výpal ze Znojemska.

ORANŽOVÉ VÍNO

Mám za to, že k výrobě jakékoliv užitkové nádoby je nezbytné dokonale poznat její historii a současnost, pokud možno na celém území kde se používala. Také je třeba nastudovat technologii, morfologii a samozřejmě veškeré způsoby použití. Dovolím si zde pro zajímavost uvést nejdůležitější informace nashromážděné v průběhu bádání. Nádoby kvevri se používají především v Gruzii k výrobě a uskladnění stejnojmenného tzv. oranžového vína. Víno kvevri je zařazeno do světového dědictví UNESCO. K jeho produkci jsou nezbytné terakotové amfory různých velikostí, nejčastěji však 200 - 2 000 litrů. Největší z nich ale dosahují neuvěřitelných 15 000 litrů. Nejstarší dochované archeologické nálezy potvrzující výrobu kvevri pocházejí z období 6 000 př.n.l. Podmanivá oranžová vína však oslovují i dnešní znalce a laickou veřejnost. Vyhovují totiž  těm nejpřísnějším požadavkům zdravé výživy. Před kvašením a zráním se slupky a třapiny neoddělují, čímž dodávají vínu jeho nezaměnitelnou barvu a specifickou chuť, ale zároveň jsou přirozeným zdrojem konzervačních látek, což minimalizuje, nebo zcela eliminuje používání umělých konzervantů. Z důvodu udržení stálé teploty se nové amfory  natrvalo, až po hrdlo, zakopávají pod zem, a to buď ve zvláštních krytých prostorách, a nebo jen pod širým nebem často ve stínu stromů. Díky neslinutému střepu obsah komunikuje s okolní půdou a dále se rozvíjí již zmíněný terroir. Vejčitý tvar nádoby s hrotem místo dna zajišťuje optimální proudění vína a správné rozložení a sedimentaci třapin, slupek a semínek. Víno zůstává pod zemí po dobu šesti měsíců až několika desetiletí. V zásadě lze technologii kvevri vín rozdělit na tradici imeretinskou a kachetinskou. Liší se od sebe různým přístupem ke rmutu a samozřejmě chutí. Samotné nádoby se před uložením na místo někdy zvenku opatřují vápennou omítkou, ale vždy se zevnitř natírají včelím voskem.

Kvevri 15000 litrů

uložené kvevri

Místnost „marani“ s mnoha kvevri


Výrobní postup vína kvevri

REALIZACE

Zadání pro výrobu nádob bylo jasné - co možná největší procento surovin musí pocházet z okolí vinohradů, na kterých hospodaří zadavatel. Došlo tak k poměrně netypické situaci, kdy základní jílové suroviny nevybral technolog ale zákazník. Natěžili jsme cca 0,8 tuny tamějšího jílu. Už v hliníku se ale ukázalo, že máme čest s velmi krátkou spraší a že se neubráníme dorovnání scházejících technologických vlastností pomocí jiných jílů a aplastik. Prvním krokem předcházejícím zpracování natěžené suroviny bylo testování vlivu přídavků a chování hmoty ve zkušební  plynové peci. Pamětliví důležitého kritéria - co nejvíce se přiblížit původním gruzínským technologiím, jsme vynechali mletí v kulovém mlýně a všechny složky pouze míchali v plastickém stavu ve vřetenové míchačce. Nezpozorované a nezáměrné vysazení vakua při šnekování sice výrazně zkomplikovalo pozdější výrobu, ale na druhou stranu hezky zapadalo do filozofie lidové hrnčířské tradice. Před samotným vytvářením hmota šest týdnů zrála.


Zkušební výpal hmot


Nezdařené šnekování

Modelování předcházela přípravná fáze. Bylo třeba zhotovit výkresovou výrobní dokumentaci na základě zjištěného smrštění hmoty a fotografických předloh originálních tvarů. Rozměry vycházely z výpočtu objemu. Jako další krok následovala výroba čtyř stojanů, bez kterých by hrotité nádoby nemohly vůbec stát ve svislé poloze.

Kvevri se v Gruzii stavějí velmi podobnou technikou jako ohromné nádoby na nakládanou zeleninu v Číně. Nejedná se o šňůrkovou techniku v pravém slova smyslu. Střep vzniká postupným natlačováním krátkého silného špalíku hlíny na stávající okraj a jeho výrazným přetvořením. Navíc je u šňůrkové techniky šňůrka kladena rovnoběžně ke stěně, u kvevri směřuje válec kolmo ke stěně. Úspěšná technologie vína mimo jiné závisí na zajištění čistoty ve všech krocích. A právě z důvodu snadného čištění dostaly vnitřní povrchy kromobyčejnou péči a kvalitu. Kvůli použití stále velmi málo plastické hmoty nás trápila extrémně malá pevnost v plastickém stavu, což dovolovalo přídavek pouze cca pěti centimetrů stěny jednou za tři dny. S dalšími vynucenými pauzami se modelování protáhlo na plné dva měsíce. Sušení zabralo šest neděl. S každou nádobou bylo nezbytné pravidelně otáčet, aby jednostranně neoschla. U rozměrnějších kusů se nezřídka setkáváme s vysoušením i zevnitř. V našem případě se o to postaral držák se svíčkou zavěšený na drátu. Spotřeba voskovic byla taková, že mám trochu obavu o hladký průběh Dušiček na Policku a širém okolí.

Než se tvar uzavře, připadáte si, že stavíte studnu


Stavba nádoby pomocí krátkých válců hlíny

Stavba kvevri pomocí silných válců hlíny

Po dokonalém vysušení čekal nádoby přesun do pece. Čelili jsme opodstatněným obavám z enormní křehkosti v kombinaci s váhou okolo sto osmdesáti kilogramů. Transport navíc komplikovala skutečnost, že amfory neprojdou vstupním otvorem pece svisle, ale bude potřeba je položit a v peci zase vztyčit. K tomu posloužila upravená síť zavěšená na dvou trámcích. Vyrovnání a stabilizaci nádob jsme provedli po Gruzínsku vzepřením žáruvzdorných trubek a cihel mezi spodek výdutě a podlahu.

Výpal proběhl v premiéře zbrusu nové anagamy. I přes šest metrů délky pece se kvevri jen taktak vešly. Už ale nezbylo žádné místo pro topeniště. To bylo dodatečně přistavěné po zazdění vstupního otvoru jako tzv. pig nose - prasečí rypák. Podobná provizorní topeniště slouží pouze pro předehřev velkých pecí, kde zvyšují jeho efektivitu a stabilitu. V našem případě jsme byli postaveni před nevšední úkol, provést tak celý výpal až do konečné teploty cca 1100°C. Od škrtnutí sirkou po závěrečné zazdění pece uběhlo asi 37 hodin. Mezi nejteplejším a nejstudenějším místem v peci byl rozdíl zhruba 200°C, tak jak jsme předpokládali. Vzhledem k poměrně nízké vrcholové teplotě nečinilo její dosažení žádné problémy a na sucho poskládané trochu punkové topeniště bez roštu se skvěle osvědčilo. Odhaduji, že by tak šlo vypálit i na mnohem výš.


První výpal v nové anagamě v provizorním topreništi tzv. „prasečím rypáku“

Po napínavém výpalu jsme netrpělivě očekávali první pohledy do pece. Červenice obvykle moc nesnášejí přepálení a svou nevoli dávají najevo bleskovým kolapsem. Naštěstí se podařilo výpal ukončit v ten nejlepší okamžik a všechny čtyři kvevri stály na svých místech. Vykládání pece trochu komplikovala teplota kolem 150°C nutná pro navoskování vnitřků. Tímto byl učiněn poslední krok pro splnění všech požadavků zákazníka. Teď už jen naložit do auta a nerozbít na 250 kilometrů dlouhé pouti na Jižní Moravu.


Po výpalu. Pískové dno naší anagamy má extrémní sklon 30°


Kompletní zakázka


U zákazníka. Snášení po schodišti do sklepa ve speciální síti. Nádoby se vracejí zpátky do lůna země v místech ze kterých vzešly

Foto č. 1 http://tersinawinejournal.blogspot.cz/2011/12/watch-out-new-kid-from-old-world.html

č. 2 http://www.artevani.com/ru/kvervi/

ostatní: Petr Toms





Artkeramika internetový obchod
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

nike jordans
19. 05. 2019 04:47:10
http://www.nikejordans.us.com

I and my guys were actually reading through the excellent key points on the website and so unexpectedly I had a horrible feeling I never thanked you for those tips. All of the women became for this reason stimulated to read all of them and already have clearly been having fun with these things. I appreciate you for truly being so accommodating as well as for going for such tremendous subject areas most people are really eager to be informed on. Our sincere regret for not saying thanks to you sooner.

yeezy boost 350
18. 05. 2019 00:00:46
http://u.to/yGw2Ew

I in addition to my pals came looking through the excellent points found on the website and so immediately got an awful feeling I had not expressed respect to the site owner for those secrets. All the men are already happy to study all of them and already have honestly been taking advantage of these things. Appreciate your being well accommodating and for making a choice on some important subjects most people are really desirous to be informed on. My sincere regret for not saying thanks to earlier.

coach outlet
14. 05. 2019 17:16:29
http://www.coachoutletssale.com

Thanks a lot for giving everyone such a marvellous possiblity to discover important secrets from this site. It is usually so pleasant and stuffed with amusement for me and my office fellow workers to search your blog more than three times a week to find out the newest stuff you will have. Of course, I'm just always contented with your astonishing guidelines you serve. Selected 2 tips in this post are surely the most suitable I have ever had.

coach handbags
10. 05. 2019 05:48:36
http://www.coachoutletsfactory.com

I simply had to thank you so much once more. I am not sure what I might have taken care of in the absence of these points shown by you on that theme. This has been a real frightful condition for me personally, but witnessing this skilled approach you handled it forced me to leap with fulfillment. I am just thankful for the assistance and in addition hope you are aware of a great job you are carrying out educating others using your blog. I know that you have never encountered all of us.

yeezy boost 350
07. 05. 2019 06:28:01
http://fox.ci/GaIwQMU

I definitely wanted to send a small remark to be able to appreciate you for those unique strategies you are sharing on this site. My prolonged internet investigation has at the end been compensated with professional content to talk about with my two friends. I 'd believe that we website visitors are extremely blessed to live in a great community with so many special professionals with insightful methods. I feel extremely privileged to have used your entire web page and look forward to some more thrilling moments reading here. Thanks once again for all the details.

balenciaga
06. 05. 2019 11:27:57
http://www.balenciaga.us.com

My husband and i ended up being very joyful when Edward could round up his web research using the precious recommendations he had through the blog. It is now and again perplexing to just find yourself giving for free things which usually the others may have been trying to sell. And we fully grasp we have got the blog owner to thank because of that. These illustrations you've made, the easy web site menu, the friendships you can help foster - it's mostly wonderful, and it is facilitating our son and us believe that that subject is amusing, which is certainly extraordinarily indispensable. Thanks for all the pieces!

asics sneakers
04. 05. 2019 08:58:13
http://www.asics-shoes.us.org

I'm also commenting to make you be aware of of the incredible encounter my princess found browsing the blog. She came to understand some pieces, with the inclusion of what it's like to have an excellent coaching mindset to have most people just completely grasp a variety of complex things. You really did more than readers' expected results. Thanks for presenting the effective, dependable, educational and also fun guidance on that topic to Janet.

nike air max
02. 05. 2019 18:17:15
http://www.air-max.us.com

I precisely wanted to thank you so much all over again. I am not sure the things that I could possibly have undertaken in the absence of the creative ideas discussed by you on this subject. Certainly was a real terrifying issue in my view, however , understanding a new skilled mode you handled it forced me to leap over delight. Now i'm happier for your help and in addition trust you are aware of a powerful job you are always getting into educating the mediocre ones through the use of your web site. Most probably you've never encountered any of us.

nike shoes
30. 04. 2019 21:59:39
http://www.nike-hyperdunk.us.com

Thank you so much for providing individuals with a very special opportunity to read articles and blog posts from this site. It can be very enjoyable plus stuffed with a great time for me personally and my office friends to visit the blog not less than thrice in a week to see the fresh guidance you have got. And of course, I'm actually motivated concerning the beautiful methods you serve. Some two tips in this article are without a doubt the most suitable we have all ever had.

coach outlet
29. 04. 2019 03:14:44
http://www.coachoutletssale.com

I in addition to my guys have been checking out the good tips and hints located on your web site and the sudden developed a horrible feeling I had not thanked the blog owner for those techniques. The young boys came absolutely thrilled to study all of them and have in effect unquestionably been tapping into them. We appreciate you really being so helpful and for deciding upon this kind of great resources millions of individuals are really needing to know about. Our sincere apologies for not saying thanks to sooner.

… všechny příspěvky
ARTkeramika.eu..............Restaurování starého webu........   .......Díky..... Rélyéf.cz

ARTkeramika Tomáš Macek Eshop
Artkeramika internetový obchod