hrnčířské Pece na dřevo 14

Způsoby řízení výpalů v pecích na dřevo se liší podle jejich konstrukcí. Systémů jak pece fungují je tedy samozřejmě mnoho. U naší konstrukce probíhá vypalování následovně: nejprve se v otvoru v boční spodní části topeniště rozdělá malý oheň. Ten se pomalu přesune do útrob topeniště a pomalým přikládáním se udržuje v přibližně stejné intenzitě. Tři vzduchové průduchy v čele pece jsou přitom zcela uzavřeny, komínový průduch je zcela otevřen.
Po několika hodinách temperování pece, kdy je komora již dostatečně předehřátá a počáteční vlhkost vypuzena ven, se oheň postupně pomalu zvětšuje. A to tak, aby plamen nešlehal až do komory a jazyky nedosáhly na první řadu nádob. Takto se komora vytopí postupně až na teplotu asi 500 C přibližně 100 C za hod. Poté se otevřou z jedné třetiny všechny tři vzduchové otvory v čele pece, uzavře se otvor, kterým se až doposud přikládalo a dále se přikládá přikládacím otvorem z boku v horní části topeniště. Postupně se zvyšuje teplota asi o 100 C za 1/2 hod. Zhruba při 1000 C se přiškrtí komínový průduch na polovinu, zazdí se hlavní přikládací otvor z boku pece a začne se přikládat druhým přikládacím otvorem přímo do pecní komory.
Takto se pec vytopí až na potřebnou teplotu 1300 C. Poté se všechny otvory zazdí, komín se zcela uzavře a pec se nechá pozvolna zcela vychladnout. Celý výpal by měl za příhodných podmínek trvat asi zhruba 12-14 hodin.




Artkeramika internetový obchod
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.
ARTkeramika Tomáš Macek Eshop
Artkeramika internetový obchod