FUNKČNÍ ŘEŠENÍ

FUNKČNÍ ŘEŠENÍ PORCELÁNOVyCH NÁDOB Každý porcelánový výrobek musi respektovat vlastnosti materiálu, technologické možnosti současné výroby a co nejlépe sloužit svému účelu - být funkčni. Z tohoto důvodu plati pro konstrukci nádob užitkového porcelánu řada obecných zásad a norem. Technické požadavky

Umistěni oušek šálků musi být provedeno tak, aby jejich nejvyšši bod byl minimálně 2 mm od horniho okraje šálků. Vyklenuti dna polévkových a zeleninových mis, mlékovek a cukřenek má být provedeno tak, aby průměr dna byl rádiem vyklenuti dna přislušného výrobku (obr. 205)
. U výrobků na vysoké nožce (od 10 mm výše) nemusi být toto vyklenuti provedeno. Při měřeni objemu dutých výrobků (měři se odměrným válcem) je nutné dbát na to, aby se tekutina u výrobků s viky nedotýkala jejich spodniho okraje. Při vývoji nových porcelánových výrobků nebo tvarů je vhodné respektovat stanovenou řadu pálicich pomůcek (pouzder, desek, stojánků). Podle velikosti výrobků se tloušťka střepu pohybuje v rozmezi 1,5 až 5 mm a rozteč od 40 do 65 % průměru daného výrobku. Sklon praporu u praporových taliřů se pohybuje v rozmezi 10o až 30o. Výlevky konvic musi být konstruovány tak, aby jejich horni okraj byl minimálně v úrovni horniho okraje těla konvic.

Funkčni požadavky

Konvice - vhodně umistěné těžiště pro zajištěni stability (obr. 206)
-
umistěni a tvar ucha pro snadnou a bezpečnou manipulaci (obr. 207)
- zajištěni vička při vyléváni pojistkou (obr. 208)
. Tuto funkci přejimá i zvýšené

osazeni vička -

snadné čištěni (souvisi s členitosti výrobku a velikosti plniciho otvoru) - snadné a bezpečné vyléváni tekutiny. Tomuto požadavku nejlépe vyhovuji esovitě prohnuté výlevky. Proud tekutiny je při vyléváni do určité miry bržděn a směrován (obr. 209)
- to rovné výlevky nezabezpečuji. Také tvarováni ústi výlevky nebo hubičky (u mlékovek) rozhodne o tom, zda po ukončeni naléváni se proud tekutiny o okraj odřizne, nebo zda bude zbytek nápoje stékat po výrobku (obr. 210).
Výrazně hruškovitý tvar s nizkým těžištěm a rozšiřenou nožkou zabezpečuje dobrou stabilitu. Rozšiřeným hornim okrajem se snadno nalévaji tekutiny. Převýšené prostorné ucho umožňuje bezpečné uchopeni konvice; gryf v horni části a výstupek ve středni části ucha poskytuje oporu prstům ruky, která i s plnou konvici snadno manipuluje. Esovitě prohnutá výlevka končici lvi hlavou přesně směruje tekutinu při vyléváni a zamezuje jejimu stékáni či odkapáváni na stůl.

Cukřenka -

snadné plněni i odebiráni cukru (určuje průměr otvoru výrobku) - snadná manipulace - vzájemné podáváni (nejvhodnějši je z tohoto hlediska cukřenka se dvěma uchy) - hygienické požadavky - možnost snadného vymýváni výrobku (vhodnějši jsou cukřenky s možnosti zakryti cukru vičkem).

Šálek

Tvar šálku kávového je ustálen tak, aby jeho výška byla větši než průměr, zatimco šálek čajový je nizký, miskovitý. Toto tvarováni vzniklo pravděpodobně proto, aby lépe vynikla barva nápoje. Tvar šálku může být uzavřený, válcový, kónický, protikónický nebo rozšiřený (obr. 211)
. Z technologických důvodů neni pro sériovou výrobu přiliš vhodný uzavřený a protikónický tvar (nutnost výroby složitých trhaných forem, popřipadě předléváni výrobků). Pro piti je nejvhodnějši tvar rozšiřený, neboť svou otevřenou horni části sleduje tvar rtu. U tohoto tvaru však při neopatrné manipulaci snadno docházi k odštipnuti okraje. Podšálek Prapor podšálku musi být tvarován tak, aby z něho nespadávala lžička a aby se dal snadno uchopit se stolu. Osazeni na šálek se řeši s vůli 1 až 2 mm na každé straně.
V případě zájmu o více informací z tohoto oboru si můžete zakoupit knihu: Modelářství.... od autora, nebo se jen dotazovat na adrese: spis.jiri@volny.cz nebo na tel. :723 391 452





Artkeramika internetový obchod
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.
ARTkeramika Tomáš Macek Eshop
Artkeramika internetový obchod